Hundesport for alle

Hundesport omfatter en rekke grener, og avhengig av hvilken hunderase du velger, er det mange muligheter til å være aktiv med hund. Du får mange muligheter til å komme deg ut i frisk luft når du lufter hunden. Hvis du lærer hunden ulike triks eller nyttige egenskaper, kan du også delta i konkurranser eller drive med mer krevende former for hundesport. Du trenger ikke å være profesjonell hundetrener for å delta i hundekonkurranser. Det handler rett og slett om å oppnå godt samspill mellom deg og hunden, og det kan alle klare gjennom tålmodighet og målrettet trening.

Jakthundkonkurranser

Hvis hunden din er en jakthund, er det mulig å delta i ulike konkurranser. Jakthundkonkurranser er rett og slett konkurranser for jakthunder. Mange ulike hunderaser deltar i slike konkurranser, og det kåres vinnere innen mange kategorier. Det arrangeres mange lokale konkurranser, så her kan alle delta, så sant du har en hund som er flink.

Sporsøk

Sportrening er morsomt både for hund og eier, enten dere vil delta i konkurranser, eller bare bil trene for å aktivisere hunden din. Mange hunderaser kan lære seg å følge spor, men det er viktig å tilpasse treningen til den hunden du har. Sporsøk går ut på at hunden skal finne gjenstander eller personer som er skjult. En god sporhund kan både delta i konkurranser, og den kan til og med bli godkjent som redningshund. Da må du og hunden gjennom et godkjenningsprogram, og det krever veldig mye tid og innsats for å trene opp hunden. Men som redningshundsekvipasje kan du og hunden for eksempel hjelpe til å lete etter savnede personer.

Gjeterhundkonkurranser

Gjeterhundkonkurranser lar hunden vise hvor flink den er til å adlyde og håndtere samling av dyr. Det er mange årlige konkurranser for gjeterhunder, så snakk med NSG (Norsk Sau og Geit) for å finne ut hvor og når de nærmeste konkurransene arrangeres.

Hundesledekjøring

Hundekjøring er en fin aktivitet, men da trenger du flere hunder. Alternativt kan du leie en hundeslede eller bli med på tur sammen med en gruppe. Sledehunder er hunder som tåler kulde og som er sterke og elsker å løpe. Ikke alle har mulighet eller tid til å ta seg av sledehunder, så dette er ikke en hobby for alle hundeeiere.

Snørekjøring

Har du bare én hund, kan du i stedet bruke den til snørekjøring. Da skal hunden bare trekke deg, eller eventuelt deg og en pulk. Snørekjøring er en fin vinteraktivitet, og du kan velge om du vil gjøre det bare for moro skyld, eller om du vil delta i konkurranser.

Frisbeekasting

En aktivitet som ikke krever så mye utstyr er frisbeekasting med hunden din. Hunder elsker å løpe etter gjenstander, og alle har en frisbee i huset. Du kan leke med hunden i hagen, i parken eller dra på stranden. Bare pass på at det ikke er noen andre i nærheten du kan treffe, og at hunden kan løpe fritt rundt.