Verdt å tenke på før du kjøper hund

Valper er nydelige, og det er fristende å kjøpe seg en hund. Men du må aldri kjøpe en hund uten å tenke nøye gjennom det, for en hund er et veldig stort ansvar. En nydelig liten valp kan vokse seg til en kjempediger hund og du må både holde den med mat og utstyr, ta den med til dyrlege og sørge for at den får lydighetstrening og mosjon. Ikke kjøp hund til små barn, for det er du som forelder som ender opp med hovedansvaret for hunden. Hvis barna skal lære seg å ha ansvaret for et dyr, er det bedre du kjøper en hamster. Den er mye lettere å ta seg av for et barn, men også her må du forvente å hjelpe til en del.

Hunder er smarte

Hunder er smarte, og de kan lære mange triks hvis du trener dem. Men ettersom hunder er smarte, kan de kjede seg ganske fort, og en hund som kjeder seg kan ramponere hele huset og grave i stykker hagen din. Du må altså sørge for at hunden får nok aktivisering, slik at den ikke gjør noe galt.

Hunder er rovdyr

Hundeeiere liker ikke å tenke på det, men hunder er rovdyr. De har et medfødt jaktinstinkt. Ikke gå rundt og tro at din hund er snill og ufarlig, for alle hunder kan gå til angrep. De kan jakte på skadedyr som rotter og mus, men de kan også jakte på småfugler eller ville dyr. Det er dessverre også vanlig at løshunder angriper husdyr som sauer og geiter. En “snill” familiehund kan drepe husdyr hvis du mister kontrollen over den. I verste tilfelle kan hunder også bite mennesker, så du tar på deg et stort ansvar når du kjøper hund.

Hunder er kostbare

Det koster mye å ha hund. Den skal ha mat og utstyr. Hvis den skal være ute, trenger den et skikkelig hundehus, og gjerne en luftegård der den kan løpe fritt. I tillegg må du påberegne en del utgifter til dyrlege. Selv om hunden holder seg frisk, trenger den vaksiner, ormekurer, kanskje kastrering eller prevensjonssprøyter, og den kan trenge klo-stell og behandling av ulike småplager. Dyrlegebesøk koster penger, og dyrlegebesøkene har en tendens til å balle på seg. Du kan bli bedt om å komme tilbake for oppfølgende besøk, og du må kanskje kjøpe medisiner.

Hunder krever mosjon

De nye reglene sier at hunder skal luftes tre ganger om dagen. Og her er det snakk om lufting uansett vær. Lufting er ikke det samme som å gå rundt huset slik at hunden får gjort fra seg. Du skal faktisk gå tur med hunden, slik at den får trening. Det er tidkrevende å ha hund, men samtidig fører lufteturene til at også du får mosjon, så noe godt kommer ut av det.