Overhold båndtvangen

Hunden din er kanskje snill og lydig når den er sammen med deg, men du har ingen garanti for at hunden er like snill mot fremmede eller mot dyr og fugler. Det er lett å tro at hunden din er lydig, og at du har full kontroll, men alle hunder kan løpe ut og stikke av. Da vet du ikke hva hunden gjør, og den kan faktisk gjøre veldig stor skade.

Hunden er en jeger

Hunder har jaktinstinkt, og det gjelder enten hunden er stor eller liten. Selv en liten hund kan knuse fugleegg og drepe fugleunger. Større hunder kan angripe både ville og tamme dyr, og skade eller drepe dem. Dette fører til store lidelser. Hunden trenger ikke å bite et dyr for å skade det. Både rådyr, sauer og kyr kan kaste fosteret dersom de blir jaget, og dyrene kan også bli jaget utfor stup eller ut på en vei der de blir påkjørt. Du må alltid holde hunden i bånd når det er båndtvang, og du må ha hunden innen synsvidde, slik at du hele tiden vet hva den gjør. Husk at reglene for båndtvang kan variere mellom ulike kommuner.

Mange har hundeskrekk

Tenk også på at mange mennesker har hundeskrekk. Uansett hvor snill hunden din er, kan den være skremmende for barn og voksne som er redd for hunder. Hvis hunden din løper fritt, kan den skremme folk eller hoppe på dem slik at de faller. Det hender også at hunder biter både barn og voksne, og det er alltid du som hundeeier som har ansvaret dersom hunden din skader personer eller dyr.

Løp fritt i hundeparken

Hvis du vil at hunden skal løpe fritt, kan du bygge en stor hundegård til den hjemme eller oppsøke inngjerdede hundeparker der hunden kan løpe rundt. Stadig flere byer har hundeparker, og dersom en slik park ikke finnes der du bor, kan du ta det opp med kommunen og lokalpolitikerne. Få gjerne med deg flere hundeeiere og spør om det finnes et egnet område der dere kan lage en hundepark. Dere kan også melde dere frivillig til å gjerde inn område og tilrettelegge det. Da kan det være større sjanse for å få til noe enn dersom kommunen skal gjøre alt arbeidet eller leie inn et firma til å lage parken.