Hundesykdommer og vaksiner

Alle hunder trenger grunnvaksiner, også dersom de bare skal være hjemme i Norge. Men hvis hunden skal til utlandet, kan det være en lang rekke sykdommer den må beskyttes mot. Den aller farligste hundesykdommen i utlandet er rabies. Denne sykdommen kan også ramme mennesker, så du må være forsiktig med å omgås dyr i utlandet. Rabies finnes ikke i Norge, og som ansvarlig hundeeier må du også bidra til å hindre at sykdommen kommer inn i landet via hunden din.

Ikke bli en smittebærer

Noen hundesykdommer kan ligge i kroppen lenge før hunden får symptomer. Når du merker at hunden er syk, kan den allerede ha rukket å smitte andre, derfor er det strenge regler for å krysse grenser med hunder. Bare i Europa finnes det en rekke sykdommer vi ikke har i Norge. Enkelte sykdommer smitter via flått og sandfluer, men de fleste sykdommene kan forebygges. I tillegg til rabies, må du også være oppmerksom på leptospirose, hjerteorm og revens dvergbendelorm. Husk at vaksiner skal tas i god tid før reisen, og at ikke alle vaksiner virker like lenge. Derfor må vaksiner ofte tas på nytt med jevne mellomrom. Noen behandlinger må også gjentas flere ganger før hunden er beskyttet. Dette gjelder for eksempel behandling mot revens dvergbendelorm. Du kan ikke engang ta med deg hunden på en snartur til Sverige uten å ha behandlet den mot dvergbendelorm.

Vaksiner og dokumenter

Det er hundeeieren som skal vaksinere og dokumentere at hunden er vaksinert før innreise i et land. Hvis dokumentene ikke er i orden, blir hunden satt i karantene ved innreise, og det er det du som må betale for. I noen land er reglene strengere enn andre steder. Enkelte hunderaser får rett og slett ikke komme inn i enkelte land, så dette må du alltid sjekke på forhånd. Hundene skal også være ID-merket når du besøker land innen EU.