Hunden – menneskets beste venn

Av ukjent opphav er det hevdet at hunden er menneskets beste venn, og dette er ikke uten grunn. En hund som selskap er noe som kan passe for enhver familiesammensetning.

[IMAGE=bDkZPSbk3nOS.jpg]

En historisk bestevenn

[IMAGE=ff7qkKdq2tx7.jpg]

Med unntak av noen få øyer har mennesker over hele verden holdt hund siden forhistorisk tid. Arkeologiske utgravninger har avdekket gravlagte hunder og man finner tegninger og skulpturer som viser tydelig at hunden har vært en viktig del av våre forfedres liv og hverdag. Også mytologisk har hunden spilt en stor rolle, og er nevnt i både Bibelen og hinduenes hellige Veda-skrifter.

Også her i Norden ser man tydelige historiske spor av hunden. I Sverige finner man helleristninger som viser at hunden var en viktig jaktpartner, og i vikinggraver har man funnet hundeknokler. Hunder er også omtalt som følgesvenn i skriftlige verk som Olav Tryggvasons saga, Njåls saga og Heimskringla.

Historisk sett har hunden hatt mange formål for mennesket. Den har fungert både som vakt og varsler, som jaktmedhjelpere og som gjetere. Den har også blitt brukt som mat og som pelsdyr.

Dagens hundehold

I dag er det få steder i verden hvor man fremdeles benytter hunden til mat og pels, og den har for mange kulturer fått en langt mer familiær rolle.

Forholdet en eier eller eiere har til sin hund er ofte forbundet med formålet til hunden, og mange anskaffer fremdeles hund til spesifikt formål, så som jakt eller til å gjete husdyr. Likevel er det et overtall, i alle fall i den vestlige verden, som anskaffer hund for å få et ekstra familiemedlem og følgesvenn.

Hunden kan være en glimrende følgesvenn for eldre eller enslige, da det er mye selskap i det å holde hund. Samtidig følger det også med noen fysiske forpliktelser til det å holde hund, som at de trenger lufting, lek og mosjon, og dette bidrar også til å holde potensielt stillesittende mennesker mer aktive. Hunden er også et varmt og godt tilskudd til større familier, og kan stå for mye glede og underholdning for familien.

Mange velger å la hundene sine bo hele eller større deler av døgnet utendørs, og på tross av et til tider hardt klima her i nord er det ikke problematisk om man bare besørger gode uteforhold for hunden. Et godt og isolert hundehus kan man lett snekre selv, og alt man trenger av materiell finner man hos byggevareforhandlere, slik som byggmax – står man fast på design, eller det praktiske, kan man selvfølgelig få hjelp av betjeningen, eller andre hundevenner.

Det vanligste er nok likevel å holde hunden i eget hus, noe som også gir en veldig nærhet mellom hunden og familiemedlemmene. Hunden er tross alt flokkdyr, og trives derfor best i selskap. I tillegg har man full kontroll på at det ikke skjer noe med hunden når man har den under samme tak som seg selv.