Et nytt familiemedlem flytter inn

Du må være veldig tålmodig med en ny hund, enten du kjøper den som valp eller som voksen. Når hunden kommer til et nytt hjem, er alt ukjent og skremmende, og både valper og voksne hunder kan reagere med å gjemme seg, med å bjeffe og ule eller med å gjøre fra seg overalt. Alt dette er tegn på stress og usikkerhet, og det hjelper ikke å skjenne på hunden. Da blir den bare enda mer utrygg, og føler seg redd i sitt nye hjem. Som hundeeier må du bygge opp trygghet og tillit, slik at hunden forstår at den ikke er i fare og at dette er det nye hjemmet den skal bo i.

Besøk hunden først

Har du muligheten, bør du alltid besøke hunden før du henter den hjem. Da er du ikke en fremmed for hunden, og det blir lettere for den å knytte seg til deg. Valper som flytter må venne seg til å leve uten både mor og søsken, og de kan føle seg veldig ensomme i starten. Hunder har også behov for å trekke seg tilbake noen ganger, så sørg for at den får ro, spesielt i starten.

La hunden velge liggested

Det er ofte lurt å la hunden velge hvor den vil ligge. Du har kanskje plassert hundesengen på et sted du syns er fint, men så opplever du at hunden ikke bruker sengen. Det betyr nok at den heller vil ligge et annet sted. Hunder ønsker seg ofte en rolig og stille krok, der de kan sove uten å bli forstyrret. Ikke plasser hundesengen i gangen, eller der familien ofte går fram og tilbake. Har du barn, må du lære dem at de ikke skal forstyrre hunden når den ligger i sengen sin. Hundesengen skal være et privat sted der hunden kan legge seg når den vil ha fred og ro.

Langsom tilvenning

Ikke slipp hunden løs i hele huset med en gang. La den venne seg til ett og ett rom om gangen, ellers kan det bli for mye for hunden å ta innover seg på en gang. Det samme gjelder for hagen og de nære omgivelsene. Start med små turer i nærheten av huset slik at hunden blir trygg der før du tar den med på lengre turer. Gi hunden tid til å lukte og studere omgivelsene sine når den er ute. Da blir den raskere trygg, og den lærer å finne veien hjem dersom den går seg vill.